Tonåringarnas utsvävningar

Som Ni kanske vet har vi en tonåring i huset; C.
Hon blir 15 år i slutet av året.
Och det är ju nu det börjar hända saker.
Min titel , som jag fick av lilla dottern för cirka 4 år sedan, hänger tydligen kvar; – Världens Strängaste Mamma.

Jag undrar om det är okej att man som ”fjortis” ;
– Vill ha navelpiercing?
Jag säger nej och det kan hon få göra om hon vill när hon fyllt 18 år.
Min tog jag när jag var 21-22 år, hade den i drygt 1 år (läkte aldrig).

– Att gå omkring i högklackade skor ( vi pratar 10-12 cm´s klackar).
Jag säger nej. För det första är det en jäkla konst att gå i sådana skor.
Sedan tycker jag inte att det är bra för kroppen, det blir felbelastning.
Givetvis får jag också höra att; Alla andra får ( gäller även piercingen)

-Sen förstår jag inte hur man kan lägga upp alla dessa, mer eller mindre, utvikningsbilder på instagram med mera. Detta gäller dock inte C, men jag bara undrar……..sådana signaler det sänder ut .Det är överblonderat hår, upptrycka bröst, små stringtrosor, posering framför speglar, ankläppar and you name it ! Och vissa verkar ju aldrig till att bli äldre än just fjorton;

imagesCALYEV1W

-Att man får vara ute till både 01-03:00 på natten?
Varför undrar jag, skulle en sådan liten tonåring vara ute på stan och hänga? Man blir lätt rånad och kan bli utsatt för andra övergrepp.
Nej, hem med kompisarna istället, sov över, käka chips i sängen, snacka hela natten med mera. Det finns många som låter barnen springa hur som helst, jag kan inte alls förstå detta!!!

Det finns så många faktorer som börjar komma fram nu, är tonårens ”hitte-på-behov” drar igång. Givetvis ska de få slå sig fria, få erfarenhet etc men gärna under former där jag vet att C kommer hem igen, hel och glad.
För tänk om…….oförlåtligt om något skulle hända……

Hur gör ni ??

Kram Jess, alias; Den Strängaste Mamman

Detta inlägg publicerades i Vardag och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Tonåringarnas utsvävningar

 1. Sylten skriver:

  E inte alla mammor ”världens strängaste mamma” sett från sina egna barn? ;-))

 2. Elsa skriver:

  Jättebra att det är någon som står på sig, jag blir själv lite äcklad när jag ser små ”fjortisar” springa runt och klä sig som jag vet inte vad och ovanpå det en navel piercing! Varför, ”jag ska inte visa den för ngn”, det första de gör är att sätta på sig en kort tröja så de visar magen….nä någon gräns måste det finnas. Det finns mycket sjuka människor därute..som tolkar saker på sitt eget vis.
  BTW så snygg bloggen blivit!

 3. Bobohuset skriver:

  Jaaaa, där har du en fråga..
  Men, ärligt, jag började sminka mig i sexan och hade högre, inte 10-12 cm dock!!, klackar från jag var fjorton. Det är en del av att växa upp och utvecklas. Ingen facebook eller instagram fanns där för att visa vägen.. Tror det var Veckorevyn på den tiden 😉
  Dock är jag skiträdd för att släppa in barn i ett vuxet forum som facebook och instagram.
  Vi har ett socialt ansvar att inte exponera dem för sånt de inte kan förstå eller hantera.

  Kul att du tar upp det. Skrev ett långt inlägg om just det här på Bloggen igår. Lade aldrig ut det dock. Råkade radera det ist för att spara 😛
  Jag tycker man kan vara sträng på så sätt att man skyddar dem. Dock får man vara medveten om att barn försöker tänja gränser.. Vill hon ha höga klackar så har hon det i smyg i så fall. Då tycker jag att man kanske kan väga hur mycket viktigare ärlighet är än ett par höga klackar.
  Det är trots allt hennes syn på sig själv som sätter normen för hur andra ser på henne.
  Du vet att jag tycker du är toppen som mamma. C har tur som har dig och du har tur som har henne. (Tvivlar dock på att hon kommer gömma några skor.. Men ändå)
  Kram

  • tiajajja skriver:

   Tack fina 🙂 Ja några högklackade göms inte här. Det finns ju alltid så man kan kompromissa…..Smink är inget problem, det är väldigt sparsamt (mascara) och blir alltid fint. Och ärlig är hon, i allafall vad jag tror….
   Tur man inte är fjortis i dagens samhälle..jag gillade Veckorevyn, Guran och färgglada kalasbyxor:-) Puss

   • Bobohuset skriver:

    Jag med.. Hängde dock mer utanför i mina alldeles för kalla högklackade skor och jeans, mitt i vintern, tjuvrökandes och med en häxblandning från h-vete.. 🙂
    Fy för. Glad vi växte upp där vi gjorde. Nu blir man riktigt mörkrädd.
    Glad det är ett tag till jag står inför dessa beslut med mina knottar.
    Du gör ju rätt hur du än gör. 🙂 Det är ju lite så med uppfostran.. De gör som du gör och inte som du säger.
    Kram

   • Bobohuset skriver:

    Fick dessutom vara ute till ett 😉

 4. Stå på dig det kommer hon tacka dig för senare. Jag har också blivit framröstad som strängaste mamman i klassen, men en dag kom en väldigt skön kommentar från min dotter. ”Vet du mamma? vi satt å pratade om vad man får göra osv, och vi pratade om stränga föräldrar, då sa en kompis att även om du (alltså jag) är så sträng så känns det bra för man vet precis vad man får och inte får göra och man kan alltid komma och prata med dig även om man har gjort fel. Du blir inte arg och skäller på en utan vi kan prata om det som hänt..” osv osv. Det kändes som den bästa presenten jag kunnat få.
  Så stå på dig och var så där sträng som du är och var den strängaste av dem alla på ett bra sätt. och kom ihåg! alla andra får inte heller…. de har också världens strängaste mamma. 😉

 5. Kenneth skriver:

  Bra stå på dig en dag tittar de tillbaka o säger vilken tur att du var så sträng 🙂

 6. Carola skriver:

  Jag var oxå en sträng mamma å gick inte på detdär med att ”alla andra får”, brukad fråga VEM det var då å då var det typ 1-2 st… Sen tog vi en diskussion OM det nu var nödvändigt att vara som alla andra! Dottern sminkade sig tills hon var typ 15-16 år för då började hon en skola vars utbildning man inte fick ha vare sig smink el annat onödigt på sig å de gällde ALLA eleverna på den linjen! De höll på med livsmedel å då får man inte tillsätta örhängen el annat. Sen beror det väl lite på vad de hamnar i för kompisgäng oxå! Men det är nog bara att stå på sig å förklara varför man vill att de ska göra si el så!

 7. Ulrika skriver:

  Jag piercade naveln när jag var just 15 och i Malaga. Jag gjorde det saklart utan mina föräldrars vetenskap när jag var pa semester där med en kompis.
  Jag undanhöll det ganska länge för dom..en dag akte vi och badade jag och pappa i Sverige, jag lag pa mage hela tiden tills det blev omöjligt och jag sa liggande pa mage ”pappa, jag maste berätta en sak för dig….” han tittade väldigt missnöjt pa mig! Men da var det ju gjort! Jag har som tur var aldrig haft na problem med halet..

  Det stod mellan tatuering och piercing där och da i Malaga..jag var ända klok nog att ta piercing om jag nu skulle ändra mig..min kompis tog tatueringen..och den har hon ju som sagt var kvar och maste leva med..

  Och jag hoppas att dotter din inte läser detta 😉

 8. Jenny skriver:

  Bra att du står på dig!
  Som syster till en drogmissbrukare så vet jag att föräldrar gör sitt allra bästa men ibland kan det gå snett trots att föräldrarna vill väl.
  Måtte hon vara så pass säker i sig själv att hon vet vad som är rätt och fel, det finns andra sätt att få bekräftelse på än instagram.
  Självkänsla borde vara ett ämne i skolan!

  DET min vän skulle rädda många unga människor!

  Mvh Jenny
  http://www.syskontillmissbrukare.se

  • tiajajja skriver:

   Hej Jenny, tack. Har själv också upplevt droger på väldigt nära håll. Och jag vet att det kan drabba den man minst anar.
   Jag fortsätter min uppfostran, lite sträng men väldigt kärleksfull 🙂
   /Jess

 9. Anna skriver:

  Eftersom jag är 16 nu kan jag ju hjälpa till med mina egna efarenheter!

  När jag var 14-15 var det ett måste med navelpiercing! De var jätte fint tyckte jag då.. Men när jag fortsatte att tjata och mamma sa nej gav jag upp. Jag är jätte tacksam för det idag. Ungefär 90 % av alla mina tjejkompisar tog navelpiercing, varför undrar man ju? Bara för att alla andra har det och det är snyggt?

  Jag valde själv att sluta tjata och avstod för att göra en i smyg för jag tyckte det var mycket ballare att inte vara som alla andra! 🙂

  Sen det där med utetider kan vara jättejobbigt… Jag förstår henne. Jag tjatade lika väl att få vara ute längre. Fick aldrig, inte ens på nyår. Suck.
  Istället blev det så att jag ljög att jag sov borta och sedan var ute hela natten! Haha! 😉 Det var ju inte heller så bra, för mamma hittade en vodka och en cider i min väska tillslut! Busted! Men skämtåsido så tycker jag du kan ta en tid som är ”lagom”. En tid då hon hinner vara ute lite längre men inte hinna dricka så pass mycket eller hålla till med nått bus så att säga. Klockan 12 tycker jag är en bra tid. 12-1. Att det heter ”alla får” sa jag också många gånger till mamma. Det var ca 5 personer jag kände som inte hade några stränga tider och det var ju inte ”alla” precis..

  Nu har jag landat väldigt mycket, mamma bryr inte sig så mycket, för hon vet att när jag är ute är jag alltid tillsammans med många personer och hon kan lita på mig.

  Jag har alltid fått en uppfostran att vara ”en fin flicka”. Jag tror det har hjälpt väldigt mycket eftersom mina värderingar om droger är att det är ”fult”, ”dräggigt” och ”äckligt”. Låt bara inte din dotter röka för det kan vara en öppningsport för andra droger. Så var inte rädd att fråga emellanåt om du känner en liten sniff av rökdoft. Jag gick runt i ett år och rökte och mamma märkte aldrig. Då pratar jag om ett paket om dagen. Tillslut gooalde någon från min pararellklass till en lärare och mamma fick reda på det i utvecklingssamtalet! Great!
  Jag röker inte längre och jag ljuger inte längre, skitskönt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s