Böneutrop i Sverige- varför dt???

strong>Morgonens nyhet kan ju få en att resa ragg.

”Enligt Islamiska föreningen i Botkyrka handlar det om ett kort böneutrop på 2-3 minuter per vecka, inte fem gånger om dagen som är normalt i muslimska länder.
– Vi har levt hela våra liv i Sverige, vi har betalat skatt, vi har varit duktiga medborgare, vi har gett mycket till Sverige. Nu vill vi ha lite tillbaka. Nu vill vi ha religionsfrihet, säger Ismail Okur, ordförande i Islamiska föreningen i Botkyrka till Dagen.Han mottog beskedet med glädje:
– Det är jättebra! Böneutropet är för oss som kyrkklockorna är för kyrkorna. Det är viktigt.”
(Källa; http://www.expressen.se)

Du gamla du fria??

<

För det första, blanda inte in våra svenska kyrkklockor i denna debatten.
Vi får inte ens spela eller sjunga Du gamla Du Fria på skolavslutningarna i skolan för det anses rasistiskt(har någon bestämt, det är alltså inte ett bestämt förbud) Inte heller sjunger vi nationalsången den 6:te juni.
Jag försöker hänga på de spanska högtiderna, jag vill lära mig av denna andra kultur som jag nu delar.Är det inte så man borde vilja ha det? Varför ska vi då gömma undan nationalsången och andra traditioner i sverige??

Men böneutrop ska vara ok.
Vad hände med att ta seden dit man kommer?
Detta är, enligt mig, för jävla ologiskt !!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Böneutrop i Sverige- varför dt???

 1. puttebloggen skriver:

  Jodå, vi får sjunga Du gamla du fria. Det är inga problem. Däremot kan jag inte se någon som helst anledning till varför den ska sjungas på skolavslutningen 😀 Varken den eller kungasången 🙂 Sjunger hellre Idas sommarvisa eller något liknande. Nationalsången passar sig bättre på nationaldagen. Då sjungs den av full hals. Eller borde. Om bara svenskar kunde lära sig hur man firar nationaldag. KASS!! Verkligen KASSA! Jag firar stolt 17 maj varje år. 🙂 Helt underbart. Vi har alltid så himla roligt.
  Och alla är välkomna. Alltid oavsett nationalitet. Det är roligare om man är fler.

  • tiajajja skriver:

   Helt rätt, spanjorerna är också helt fantastiska på att fira ; högtider, deras helgon etc. Det är , för mig, en princip att vi i Sverige ska rätta oss efter andra och inte efter våra egna traditioner. Jag sjöng nationalsången på skolavslutningen när jag var lite. Tycker vi har rätt få traditioner och högtider i Sverige, så det vore bra om vi behöll dem OCH firade dem ordentligt !
   Mer folk på gatorna, glädje och gemenskaphet hade nog gjort samhället kanske lite mildare och bättre 🙂

 2. Malinka skriver:

  Lyssnade på en debatt på radion för en stund sedan i ämnet och den ena mannen (som var muslim) uttryckte sig ungefär så här. Vi har religionsfrihet i Sverige vilket innebär att man både får lov att tilltro vilken religion man vill men också att man kan välja att vara fri från någon religion. Varför ska då de som inte är religiösa få religionen prackade på sig, ungefär att man får den levererad i knäet i sitt vardagsrum (tänker på böneutropet). Jag håller fullständigt med. Religions ska vara något fint för den som är religiös och något personligt, det angår ingen annan vilken religion jag tilltror eller om jag inte tilltror någon religion. Men pracka inte på mig något annat än det jag själv vill. Så böneutrop, nej tack!

 3. Kenneth skriver:

  kul o läsa kommentarerna, ny här 🙂 lite laddat det här. Lite kul att man jämför kyrkklockor o böneutrop… 🙂 nu ska jag då ge mig in i detta o säga att om klockor är tillåtna så borde väl även böneutorp vara tillåtet 🙂

  • anne skriver:

   Hejja Kenneth!

   Antingen är det fritt att vara religös, och man är fri att välja religion. Så, om jag vill vara kristen och lyssna på klämtande klockor samtidigt som alla andra icke religiösa får lyssna på detta klämtande, måste jag väl få bli islamist och lyssna på böneutrop också samtidigt som alla andra icke islamister får lyssna på böneutrop-

   Antingen har vi religionsfrihet, eller så har vi det inte. Det är kul med traditioner, men det är en global värld! Det var väl tradition med barnaga ett tag också, för det är det ju inte en bra tradition. Om vi ska bestämma att endast traditionsenlig religion är tillåten att uttryckas genom religionsfrihet, så är det ju ingen frihet. Då är det kristenfrihet vi pratar om och religionförbud i övrigt. Så, låt folk göra sina val.

   Vissa klämtar med klockor, andra böneutrop 3 minuter per/vecka. MC-åkare bullrar med sina motorcyklar och maratonlöpare får stänga av gator i huvudstadens gator för att utöva sin hobby.

   Fjanterier att vi ska hålla på bestämma att ditt eller datt är ok, bara utifrån lite tradition:läs främlingsfientlighet.

  • tiajajja skriver:

   då vill jag som utvandrad svensk att klockorna ska klämta i det land som jag flyttar…..det går ju inte att göra så….seden dit man kommer tycker jag är sunt:-)

   • Hanna skriver:

    Och jag som ateist vill helst att även kyrkklockorna håller tyst i landet där jag bor 😉 Att ”ta seden dit man kommer” tycker jag också att man ska göra, men det funkar ju inte när det gäller kyrkklckor eftersom Sverige tack och lov inte är ett officiellt kristet land nu för tiden 🙂

 4. Hej skriver:

  Mycket vill alltid ha mer!

 5. Antiretards skriver:

  Därför ”dt”! Så länge kristna får ringa med sina klockor så ska böneutrop vara tillåtet. Välj istället att ta bort att religiös propaganda som stör samhället. Låt oss bli sekulariserade på riktigt.

 6. Svåra Lena skriver:

  Sååå…eftersom att Sverige är ett sekulariserat land ska vi ta bort alla former av religionsyttringar då? Eller ska vi vara stolta över att vi bor i ett land där man får tro lite som man vill? Har för övrigt bott strax brevid en katolsk kyrka ett tag, och deras klockor kunde driva mig till vansinne…

 7. Anna skriver:

  Egentligen är det inte själva böneutropet i sig som jag ser som något störande. Det är bara det att Sverige är något av ett ”hycklar-land”. Vi tillåter böneutrop av en religion som är tydligt kvinnoförnedrande och inte alls jämlik mellan relationen man och kvinna. Ändå så är det ständigt dessa jämlikhetsfrågor som dyker upp i media. Hur fullständigt intetsägande ”yttrandefriheten” har blivit i Sverige. Nåde den politiker eller annan person i media som vågar ge uttryck för ngn form av ifrågasättande angående invandringen i Sverige. Nä, då är den personen rasist. Det handlar ju om att ha e n verklighetsuppfattning. Att se saker som de är. Har ni någonsin varit i Rosengård i malmö? Det är lätt att sitta i en våning på östermalm som politiker och tycka att södertälje ska ta emot fler flyktingar. Knack, knack verkligheten är inte så rosenröd som politiker försöker måla upp. Jag menar inte att någon människa är mer värd än någon annan oberoende av ursprung. Men sverige som land kan inte ta emot alla världens flyktingar och låta de utöva sin religion fritt. Det blir kaos. Det ÄR kaos i många kommuner i Sverige. Jag vågar knappt gå igenom vissa stadsdelar i staden där jag bor efter kl 21.00 på kvällen. Är det normalt? Arbetslöshet, segregering etc skapar våld, utanförskap mm. Ingen vinner på det. Nu flöt det iväg lite. Men tyvärr nej tack till böneutrop.

  • tiajajja skriver:

   Jättebra skrivit Anna,bra formulerat. Och ja, jag har varit på Rosengård. Är själv uppväxt på en mindre ”smickrande” stadsdel;Hermodsdal. Förstår precis vad du menar:-)

 8. ELIN CECILIA skriver:

  jag tycker det är förjävligt 😛 jag bor här också, lär ju höra de där böneutropen när man sover som skönast 🙂 längtar!!!!!!!!!!!! -.-

  • tiajajja skriver:

   Ja, det är ju lite så jag tänker…att då blir man helt plötsligt påtvingad en religon som man själv inte valt….

   • Linnéa skriver:

    ”då blir man helt plötsligt påtvingad en religon som man själv inte valt…”
    Alltså som jag blir när jag måste fira skolavslutning i kyrkan, eller höra kyrkklockor? Orkar inte med er smygrasister som gömmer er bakom lama argument. Så trött på det. Låt alla för utöva eller inte utöva den religion man vill!

   • tiajajja skriver:

    Linnea; om jag vore smygrasist hade jag nog inte skrivit något alls, bara funnit mig i ledet. Jag är inte rasist men sverige är fortfarande ett svenskt land, med svensk religion och svenska traditioner.Punkt!

   • Sue skriver:

    Linnéa: jag har ingen religion men jag är uppvuxen med kyrkklockor nån gång i veckan, inte böneutrop på ett språk jag inte kan ta del av eller du ska påstå att de kommer ha böneutrop på svenska??

 9. Sue skriver:

  Om man tillåter böneutrop, 1 gång per vecka hur långt bort är böneutrop 5 ggr dagligen??
  jag tycker inte alls att man kan jämföra klockringningar med böneutrop
  eftersom vi är i sverige och jag tyvärr bara kan svenska, danska, engelska, delvis tyska, franska och spanska så har jag inte en aning om vad de står och proklamerar i minareten.
  där är bara 700-1000 m till bostäder från mosken i Fittja, står inget i artikelerna om vad de tycker??

  • tiajajja skriver:

   Nix, dt framgår inte. Man bör tänka på att detta beslut som tas är avgörande..resten av sverige tittar på. Godkänner de detta är dt fler som kommer att göra likadant

 10. wordsbymia skriver:

  Hittade hit via min vän Stoffisen 🙂
  Jag håller med. Hade också tänkt blogga om detta men blev inte av. Hur tänker man här egentligen? Vi får som sagt knappt bevara våra egna traditioner men ska anpassa oss till alla andras? Fattar nada!??!
  Går detta igenom vet jag inte om man ska skratta eller gråta.

 11. Kaffe skriver:

  Botkyrka kommuns slogan är…
  Långt från lagom!

  Än så länge är detta ”bara” ett medborgarförslag så det kommer nog att ta ett tag innan beslut fattas.

  • Sue skriver:

   enligt en av artiklarna skulle beslut tas den 25 oktober…..

   • Kaffe skriver:

    Ja, så är det nog och jag läste på lite bättre och detta medborgarförslag lämnades in i januari. Hm, det har alltså redan tagit ett tag. Läste även att medborgarna i kommunen ska få tycka till men någon sådan fråga har jag ännu inte fått. Bor antagligen för långt från mosken?!

 12. Elsa skriver:

  jaha å då tar IKEA bort alla kvinnor från sina kataloger då rå, men det är ju klart de får ju inte rösta heller så varför ska de vara med på bild?

  • tiajajja skriver:

   Det finns de som tycker att kvinnor ska finnas kvar i katalogen men bara på köksbilderna…för det är tydligen där de hör hemma….????

 13. Abraham? skriver:

  Allt festande som vi tycker är traditionsenligt är sprunget ur religiösa traditioner. Priset svensken får betala för att vi frigjorde oss ifrån kyrkan (nåväl, nästan) är att vi har lite mindre kul ibland.

  Ett liv utan religiösa fester kanske är lite gråare, men man slipper delta i firandet av fantasifoster i sagoböcker, lemlästning av barn, häxjakter, och slaveri.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s