Miri provocerar och debaterar

Uppdatering från sydsvenskan.se;

”Tintin får vara kvar
Kulturhuset meddelade i morse att alla Tintin-böcker ska rensas ut för att de ”speglar en nidbild med ett kolonialt perspektiv”. Kritiken lät inte vänta på sig. Nu backar man och säger att böckerna får vara kvar. .
Efter en omfattande mediestorm i framför allt sociala medier kring beslutet kom under förmiddagen ett nytt besked där Kulturhusets ledning med chefen Eric Sjöström i spetsen backar.
Tintin-böckerna blir kvar på biblioteket. Och Behrang Miri tycker nu att beslutet att plocka bort böckerna i första skedet fattades för snabbt.
”Jag ville lyfta ett debattinlägg omkring diskrimineringsfrågor, men inser nu att det är fel att plocka bort litteratur”, säger Behrang Miri i ett pressmeddelande.
Han får dock fortsatt stöd av kulturhuschefen Eric Sjörström:
”Frågorna om diskriminering, jämställdhet och normer fortsatt debatteras och diskuteras. Behrang Miri är anställd som konstnärlig ledare för barn och unga för hela Kulturhuset med ett uttalat uppdrag att utveckla det konstnärliga innehållet. Hans uppdrag att jobba tydligare med diskrimineringsfrågor stödjer jag till fullo”, säger Eric Sjöström i samma pressmeddelande.

Katti Hoflin, verksamhetschef på Dunkers kulturhus i Helsingborg, var den som kläckte idén till ungdomsbiblioteket Tiotretton även om hon inte jobbar där i dag. Hon är glad över att Tintin blir kvar i hyllorna.
– Så bra. Min ingång är att bibliotek står för det fria ordet, där ska det finnas alla möjliga texter som man kan debattera och prata om.
– Ofta underskattar man barn och tror att de inte kan tänka och vara kritiska själva. Det är samma sak med ”Liten Skär och alla små brokiga”, de andra barnen ser väl inte heller ut som vanliga barn, det är ett slags stiliserade figurer som Stina Wirsén har gjort, det blir en sådan ängslighet, säger hon.
Hon tror inte heller på att gömma undan saker, eftersom de blir bara ännu mer spännande då.
– Jag tycker också att om man försöker bädda in hela världen i jämlikhet, fluff och kaniner och gör allt tillrättalagt så kommer barn aldrig att kunna hantera att det är granska komplext och problematiskt att vara människa.”

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Miri provocerar och debaterar

  1. Malin Broomé skriver:

    Det var väl tur att de tog sitt förnuft tillfånga tycker i alla fall jag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s