Paella, den spanska ”nationalrätten”..mums.
Hur väljer du din, vilka ingredienser?
Finns 3 sorter att välja på;
”Ursprungligen är paella en husmanskost med en bas av ris och råvaror som har funnits till hands. Invandrade muslimer började odla ris i området kring Valencia redan under tidigt 700-tal, således är namnet till en av de mest vanliga varianterna Paella Valenciana. Denna variant innehåller ris, kycklingkött, kaninkött, lite paprika, lök, vitlök, tomat, saffran, olivolja och garrofó (stora vita bönor). Det är även brukligt att lägga i en rejäl kvist rosmarin och garnera med citronklyftor för att ytterligare höja smaken. Ingredienserna varieras ofta efter säsongens primörer, till exempel kronärtskocka istället för paprika.
Paella Mixta innehåller en blandning av kött och råvaror från land och hav: fisk, blåmusslor, kräftor och snäckor. Denna variant har uppkommit på senare tid som effekt av turismen. Om paellan enbart innehåller kött från havet kallas den för Paella Marinera eller Paella de Marisco, med fisk och skaldjur. Det finns även Paella Negra (Arròs Negre på valencianska), som har svärtat ris av bläck från bläckfisken calamares, samt fideuaes med bas i nudlar istället för ris.
Jag väljer Paella Mixta och hela denna portionen satt jag i mig;
Till den drog jag i mig ett glas rosé, en cola light och majonäs….kanske därför jag fick köpa en stor storlek i min nya jacka;-))
Gott!! Vi testade Paella Negra på mallis o det va svingott:))) annars väljer jag alltid mixen!
Pösss o kraaaaaam
Kram vännen, hoppas bakfyllan sen helgen har släppt ;-))
Jo tack bakfyllan förvandlades till mega förkylning:(((
Hur e d m er??
Hahha…. större storlek på jackan… fniss… Hoppas den satt som smäck!!! Du maten så ju rätt smaskig ut och rosét satt nog fint! Må bäst! kram BeA
Tackar Bea, ja du…..jackan rymmer inte mer kan jag säga….så det blir gym igen på måndag:-) Kram